Kindertekentherapie

Kindertekentherapie onderscheidt zich van tekentherapie voor volwassenen door de vragen en opdrachten specifiek af te stemmen op de leeftijd van het kind. Een kind maakt verschillende leeftijdsfasen door en elke fase laat iets zien over de ontwikkeling. De ontwikkeling van een kind is dus mede af te lezen aan de tekeningen die het maakt.

Een kind tekent altijd wat er op dat moment bij het kind speelt en identificeert zichzelf met de tekening. De klacht is daarom te zien in de tekening. Ook is te zien hoe het kind op dat moment met de klacht omgaat. 

De tekentherapeut praat met het kind op zijn/haar leeftijdsniveau over de elementen in de tekening en observeert goed hoe het reageert. Afhankelijk van de leeftijd kan er een koppeling gemaakt worden naar het dagelijks leven en kan het kind op zijn/haar niveau onder woorden brengen wat er aan de hand is. 

Bij jonge kinderen biedt de kindertekentherapeut vervolgopdrachten, die gericht zijn op expressie en verwerking, waardoor het zelfhelend vermogen wordt versterkt.

Dit bevordert bij het kind de toename van zelfvertrouwen, assertivititeit, creativiteit en fantasie.